Lichttherapie is de meest gebruikte behandelmethode bij winterdepressies en heeft vaak evenveel succes als een antidepressivum, ongeveer bij 50 tot 80 procent van de winterdepresieve die lichttherapie gebruiken blijkt het effectief te zijn.
Hoewel lichttherapie erg succesvol kan zijn werkt het dus niet voor iedereen. Bij sommige mensen is meer licht nodig en andere zijn gevoeliger voor het licht. Bijvoorbeeld bij mensen met diabetes kan zulk fel licht voor oogschade zorgen.
Het is belangrijk dat het licht op het netvlies van de patiënt valt maar mensen mogen niet direct in de lamp kijken. Vaak wordt de lichttherapie in de ochtend uitgevoerd hoewel het volgens Y. meesters niet uit maakt op welk moment van de dag lichttherapie wordt toegediend. Y. Meesters schrijft echter wel in zijn boek "leven met een winterdepressie" dat lichttherapie er in de avond wel voor kan zorgen dat er inslaapklachten kunnen ontstaan.
Op dit moment duurt lichttherapie 30 tot 45 minuten met een sterkte van 10.000 lux of 2.500 voor 2 uur. 10.000 lux is ongeveer gelijk aan de zon die net opkomt op een heldere dag. De lampen die worden gebruikt hebben een licht spectrum dat zo veel mogelijk op de zon lijkt. Dit houdt in: wit licht met een vol spectrum (alle golflengtes zitten erin). Vaak wordt ultraviolet er wel uitgefilterd omdat ultraviolet schadelijk voor de mens kan zijn.
Wel moet lichttherapie herhaaldelijk worden gebruikt, minimaal 4 dagen achter elkaar.
Na ongeveer een paar dagen gaat lichttherapie pas werken, bij sommige mensen kan het 2 weken duren of soms wel langer.
Lichttherapie heeft ook enkele bijwerkingen, hoewel die minder erg zijn dan die van antidepressiva. Er kan hoofdpijn, spanning op de ogen, geïrriteerdheid en moeite met slapen optreden. In enkele gevallen worden mensen manisch door lichttherapie, er zijn gevallen bekend dat mensen na lichttherapie een zelfmoordpoging ondernamen. Dit zou kunnen komen doordat eerst het energie niveau toeneemt en mensen die energie gebruiken om zelfmoord te plegen terwijl hun stemming nog niet is verbeterd.
Als een persoon diabetes, hoge bloeddruk, of oogziekte heeft wordt lichttherapie niet aangeraden. Ook als men bepaalde medicijnen gebruikt die de gevoeligheid van de ogen verhoogd, wordt lichttherapie niet gebruikt.
Als iemand een bipolaire stoornis heeft kan lichttherapie manie oproepen.
Vroeger moesten mensen altijd naar een special kliniek om lichttherapie te krijgen. Tegenwoordig kan men vaak ook lichttherapie thuis gebruiken.
Daglichtlampen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, vooral Philips, Medisana en Beuer bieden veel verschillende modellen aan.
Bij de aanschaf van een daglichtlamp moet er wel op diverse aspecten gelet worden. Ten eerste moet de lamp 10.000 lux kunnen uitstralen en moet deze lamp zoveel mogelijk ultra violet kunnen filteren. Als de lamp gebruikt wordt moet men ongeveer 41-61 cm afstand nemen van de lamp en gedurende een periode van ongeveer een half uur niet in de lamp kijken maar wel de ogen open houden.