Vitamine D is een belangrijke factor in de gemoedstoestand. Uit vitamine D wordt serotonine gemaakt wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Voor meer informatie over serotonine klik hier.
Eigenlijk is vitamine D geen vitamine maar een hormoon dat door het lichaam zelf wordt geproduceerd. Er bestaan 2 types vitamine D, namelijk vitamine D3 (vitamine D3 cholecalciferol,) en plantaardige vitamine D (vitamine D2 ergocalciferol).
Het plantaardige vitamine D is gemaakt van viosterol dat gemaakt wordt door ultraviolet licht dat ergosterol activeert. Vitamine D2 is oplosbaar in vet en regelt de stofwisseling van calcium en fosfor.
Vitamine D3 cholecalciferol wordt gemaakt in de huid en kan ook worden verkregen uit dierlijke producten.
Vitamine D kan op 2 manieren worden verkregen, het wordt geproduceerd door het lichaam of kan worden opgenomen door vitamine D rijke producten te eten, zoals bijvoorbeeld vis.
Bij de productie wordt ultraviolet zonlicht door 7-dehydrocholesterol geabsorbeerd in de huid waarbij 7-dehydrocholesterol wordt omgezet tot het pre-vitamine* D3 (cholecalciferol,). Omdat pre-vitamine D3 onstabiel is verandert dit binnen enkele uren in hydroxyvitamine D3. In de nieren wordt het dan omgezet tot de hormonale vorm 1,25-dihydroxyvitamine D3.
Vitamine D2 (ergocalciferol) komt via plantaardige producten binnen. Vitamine D2 verandert in 25 hydroxyvitamine D2 (ergocalciferol). In de nieren wordt het dan omgezet tot de hormonale vorm 1,25-dihydroxyvitamine D2.
Een winterdepressie wordt vaak gelinkt met een vitamine D tekort vanwege dat een tekort aan vitamine D zorgt voor vermoeidheid. Ook kan een tekort voor spierkrampen/spierpijn en lusteloosheid zorgen.
Volgens Alam W en Hollis B. zijn de symptomen van een winterdepressie het ergst wanneer het vitamine D gehalte het laagst is. Zij wijzen naar een onderzoek waarbij werd gekeken of de hypothese dat vitamine D tekort een rol zou kunnen speken in een winterdepressie. 8 mensen met een winterdepressie kregen vitamine D supplementen en 7 mensen met een winterdepressie kregen lichttherapie. Na 1 maand werd er gekeken naar hoe depressief de mensen uit beide groepen zich voelde. Uit het onderzoek bleek dat de mensen met vitamine D supplementen zich beter voelde en de mensen met lichttherapie niet.
Ook wijst mentaal gezondheidsexpert Thomas Kuhn, M.D., van Holland Hospital Behavioral Health Services in zijn video (in minuut 12:40) erop dat mensen in IJsland veel minder vaak aan winterdepressie lijden dan gemiddeld. Ook wordt in IJsland volgens Kuhn door de mensen gemiddeld meer vis gegeten, wat ervoor zorgt dat IJslanders dus meer vitamine D binnen krijgen dan gemiddeld.
Of vitamine D echt helpt bij het genezen van een winterdepressie is nooit echt bewezen. Bij het aanvullen van vitamine D bleken de klachten van een winterdepressie niet weg te gaan, toch gaven sommige onderzoeker aanwijzingen dat vitamine D een positief effect had.
Omdat de bijwerkingen bij een te grote dosis tot botproblemen, hartinfarcten en zelfs de dood door vergiftiging kan lijden is het niet altijd raadzaam om Vitamine D als behandeling te gebruiken.
Sommige onderzoekers wezen dus naar vitamine D als een van de oorzaken, maar het kan ook zijn dat door de winterdepressie het vitamine D gehalte lager ligt. In de winter is er natuurlijk ook minder zon dus is de aanmaak van vitamine D dan dus automatisch lager.
Meer informatie over de symptomen bij een vitamine D tekort kan gevonden worden hier.
* Een pre-vitamine is een substantie die omgezet kan worden naar een vitamine.