Melatonine is tegenwoordig vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogist wat het erg makkelijk maakt om melatonine te kopen. Ook kan het uit planten worden gehaald waardoor melatonine soms ook onder natuurlijke geneesmiddelen word gerekend, het zit vooral in tomaten. In kleine dosis is melatonine niet echt schadelijk. Alleen kan melatonine bij fout gebruik wel zorgen voor verdere verstoring van het bio-ritme. Volgens Medical News Today hebben diverse onderzoeken aangetoond dat het middel veilig langer dan drie maanden gebruikt kan worden.
Bij een winterdepressie kan het nemen van extra melatonine supplementen effectief zijn volgens het boek "Was het maar weer lente!" en diverse artikelen die op het internet te vinden zijn waaronder "What is Seasonal Affective Disorder, and How Can I Treat It?". Melatonine supplementen zou de verlaagde melatoninecurve herstellen en wordt vaak naast lichttherapie gebruikt. Wel is het belangrijk om melatonine op de juiste momenten toe te dienen omdat melatonine wel enkele bijwerkingen heeft. Melatonine tabletten werken op 2 receptoren in het lichaam, de receptor MT1 heeft een effect op de remslaap en blokkeert de diepe slaap. MT2 is receptor 2 die de diepe slaap stimuleert wat zorgt voor een beter slaapritme. Dus melatonine helpt zeker bij het verbeteren van het slaapritme waardoor de slaapbehoefte afneemt en hierdoor voelen mensen met een winterdepressie minder het verlangen naar langer en meer slapen waardoor de gemoedstoestand toeneemt.
Een studie die in Proceedings of the National Academy of Sciences in 2006 verscheen suggereert dat extra melatonine een andere manier is om winterdepressies te behandelen. Het beste is om melatonine dan in de namiddag te nemen zodat deze dosis het lichaam waarschuwt dat het avond gaat worden. Hierdoor zal de natuurlijke productie van melatonine in gang worden gebracht in het lichaam.
Melatonine is waarschijnlijk veilig te gebruiken zolang er niet te veel word ingenomen in 1 keer. The Mayo Clinic wijst er bovendien op dat de het zeer onwaarschijnlijk is dat men afhankelijk van melatonine kan worden, wat niet te zeggen is over veel andere slaappillen.
Een normale dosis ligt ongeveer tussen de 0.5 mg en 5 mg. Bij onderzoek naar het medicijn zijn enkele bijwerkingen gevonden.
Minder bekende bijwerkingen zijn lichte trillingen, lichte angst, rare krampen, vermindering alertheid, verwarring en lage bloeddruk.
Bij te hoge dosering is er risico op: hormoonfluctuaties, nachtmerries en hyperthermie. Ook is het niet verstandig om een voertuig te besturen bij een hogere dosering.
Voor mensen met een auto-immuunziekte kunnen de symptomen van de ziekte verergeren.
Toch komen de bijwerkingen zelden voor, de bijwerkingen komen vooral voor bij hogere doseringen.